E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus


Newell ja Jobs  
kaks spektrumi eriotsa


Gabe Newell ja Steve Jobs on kaks ikoonilist figuuri tehnoloogiamaailmas, kellel on mõlemal eristuv juhtimisstiil. Gabe Newell, Valve-i tegevdirektor, on tuntud oma koostööle ja detsentraliseeritud juhtimisele pühendatud süsteemile. Ta soodustab  struktuuri organisatsioonis, kus töötajatel on suur autonoomia ning neid julgustatakse osalema projektides, milles nad on kirglikud. See lähenemine rõhutab loovust, innovatsiooni ja meeskonnaliikmete vastutustunnet. Newelli juhtimisstiil soodustab katsetamist ja riskivõtmist ning see on viinud läbimurdeliste toodeteni, nagu Steam, Valve Index, Half-life, Counter Strike ja DOTA.

 
Teise spektrumi otsas oli aga Steve Jobs, kes Apple Inc kaasasutaja ja tegevjuhina oli tuntud oma visiooni ja autoritaarse juhtimisstiili poolest. Jobs oli tuntud fanaatilise täiuslikkuse poole püüdlemise ja oma kõrgete standardite poolest toodete kujunduse ja kasutajakogemuse osas. Ta oli sügavalt kaasatud igasse Apple'i tegevusse, alates tootearendusest kuni turunduseni ja nõudis oma töötajatelt täieliku pühendumist. Jobs-il oli ka võime meeskonda innustada ja motiveerida oma karismaatilise iseloomuga, sageli julgustades see neid saavutama rohkemat, kui nad arvasid võimaliku olevat. Ehe näidse selleks oleks Iphone 1 esma esitlus, kus tuli vahetada esitluse ajal mitme telefoni vahelt, sest tarkvara oli ebastabiilne ja 100% töötavat mudelit veel ei olnud, kuid pool aastat hiljem juba oli Iphone müügiks valmis ja täiesti töötav toode. Tema juhtimise all lõi Apple mõned kaasaja ikoonilisemad tooted nagu näiteks iPhone, iPad ja MacBook. 

Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et Newell ja Jobs esindasid täiesti vastandlike lähenemisi juhtimisele, kuid mõlemad suutnsid oma juhtimisstiile rakendades saavutada märkimisväärset edu ja viia edasi tehnoloogia kujunemist ning sellega ka meie igapäeva elu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus