E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus



Mis teeb veebifoorumi kas heaks või halvaks?


Õpitavus

Foorumi puhul on oluline, et kasuajatel oleks vestlustest ja aruteludest osasaamiseks võimalikult 
vähe pingutada, seega veebileheke registeerumine peab olema mugav ja kiire. Kui potentsiaalne kasutaja näeb tohutukt lahtreid, mida ta peab registreerimiseks täitma, võib ta huvi vaibuda.

Aktiivse foorumi säilitamiseks ja kasvatamiseks peavad olema  kogukonna liikmetele reeglid. Need reeglid on see tuum, mis kogukonna tekkimist võimaldab 

Tõhusus

Kui eelnevalt esile toodud nõuded on täidetud siis on ka kõik eeldused eduka foormi säilitamiseks täidetud, ning ta peaks olema ka piisavalt käideltatav et kõik saaksid seal hakkama postituste tegemisega koheselt

Meeldejäävus

Kasutaja peaks olema suuteline foorumi naasema ilma probleemideta, kui ta seda ei suuda siis tegu on foorumi struktuurse veaga. Selleks et sellist olukorda vältida oleks mõistlik veebileht ehitada võimalikult sama loogikaga, mis ka teised foorumid. Kasutada tuleks  teemade põhist stuktuuri, milles on postituste kogum mida kuvatakse vanimast viimaseni.

Vead

foorumite puhul on oht, et infovahetus/arutelud muutuvad lihtsalt üheks suureks müraks ning pige, grupivestluseks kui konkreetseks ideedevahetuse platvormiks. Mõtteid on tore jagada, aga vahel kiputakse vastama  labaselt ja emotsionaalselt, kui kellegil midagi ei sobi "ok, midaiganes//see ei meeldi mulle//miks sa nii arvad,,"  mis muudab foorumite arutelud korratuks.

rahulolu


Foormuite kasutamine võimldab  luua uusi tutvuseid, ning võimalust suhelda teistega, kellel on sarnased huvid ja eesmärgid. foorumid on sageli keskendunud konkreetsele teemale või hobile/erialale, mistõttu on need suurepärased kohad, kus teistelt õppida ning oma teadmisi ja kogemusi jagada. Kui sul on küsimusi või probleeme, võivad foorumid olla suurepärane koht abi ja nõu saamiseks teistelt, kellel on sarnaseid probleeme esinenud, ning nad on ka selle lahenduseni jõudnud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus