E-ITSPEA 10: Anarchism triumphant: Free software and the death of copyright

Anarchism triumphant: Free software and the death of copyright



Molgeni 20 aasta tagune artikkel "Anarchism triumphant: Free software and the death of copyright" Nagu ka pealkirjast näha siis enamus jutust käis sellest kui pahad on igasugused enterprise lahendused ja kui tore on tasuta tarkvarad, millega iseenesest ma küll nõustun. Kuid ise leian, et tasulisestarkvaras pole midagi valet kui just etteõtte eesmärk ei ole asjast võimalikult palju raha välja pigistada nagu nt enamus tänapäeva suured arvutimängude tootjad.


Ta nägi küll ära, et oleme liikumas maailma kus aina suuremat rolli mängib vabavara.  Ehe näide on kasvõi see, et enamus it süsteemid mida me tänapäeval kasutame jooksevad dockeri peal, mis jooksutab Linuxi masinaid mille confe hallatakse omakorda kui mitte dockeri endaga siis Ansible või Puppeti abil ja nende kõgipuhul on tegu vabavaraga.

veel üks suur asi millega ta pihta sai oli nn traditsioonilise muusikatööstuse kokkuvarisemise. Millele tegi esmalt algust erinevad veeblehed nimega, mis viisid kümne aastaga muusikatööstusest läbikäidavad rahad umbes 60% alla ja peale seda, kui plats oli juba puhas siis tegi viimase pingutuse ära spotify ja youtube´i tulek.

Sammuti mulle jäi silma kuidas ta rääkis meedia kvaliteedi langusest uudiste veebiüleviimisel,sisu tähtsuse kadumisel ja selle asendamisel kõlakate pealkirjadega millest suuremat publikud saada ning seega ka reklaamitulu.

Kokkuvõttes tõi artikkel esile vaba tarkvara suure tuleviku ning ennustas, kuidas aina laiendasem interneti kasutamine maailma mõjutama hakkab, ning kuidas see meid vabastama peaks suur ettevõtete mõjust.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus