E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

 



Piraatlus, kui nähtus


Võtame siis kohe ühe vastuolulise teema käsile, mis sageli tekitab vaidlusti ja selleks oleks interneti piraatlus. Muidugi pean tõdema et piraatlus on ebaseaduslik ja tegitab autoritele materiaalset kahju, aga kuna enamasti saavad sellega pihta suured ülemaailmsed ettevõtted, siis pean tõdema et mul neist kahju isiklikult ei ole.

Võtame ette näiteks voogedastusplatvormid nagu Netflix, Amazon Prime ja Disney+, mis algselt olid nagu valgus tunneli lõpuks lubades meile vabadust kaabeltelevisioonist, kuid nüüdeks on tegu praktiliselt sama asjaga lihtsalt õrnalt teise maitsega.


Erinevad viisid, kuidas on üritatud piraatlust piirata


1990ndad: 

USA Kongress võttis vastu mitmeid  seadusi, mis olid suunatud digitaalse piraatlusega tegelemisele, sealhulgas Audio Home Recording Act, mis kehtestas digitaalsetele heliseadmetele koopiakaitse nõuded ja maksu tühjadele meediatele (plaadid, kõvakettad, flobbyid), ka eestis on sarnane maks kehtestatud. 

2000ndad:

Digitaalse aastatuhande autoriõiguste seadus (DMCA) andis Hollywoodile kontrolli meelelahutusseadmete kujundamise üle, sidudes tehnoloogiad DRM-skeemidega. Salvestusmuusika tööstuse tegevus viis My.MP3.com sulgemiseni, lükates edasi pilvemuusika teenuste teket.

2001. aastal sunniti Napster äritegevuse lõpetama ning paljudes osariikides kriminaliseeriti filmide salvestamine videokaameraga. Üksikisikute failijagamise vastu esitati kohtuasju, ja Hollywood kaebas 

2004. aastal Kaleidescape'i kohtusse nende DVD-jukeboksi toote pärast. 

2008. aastal vastu võetud PRO-IP Act suurendas autoriõiguste rikkumiste eest karistusi ja võimaldas domeenide konfiskeerimist/ blacklistimist. Seega kohe ka alustati  piraatsaitide domeenide konfiskeerimist, sealhulgas Megaupload, ThePirateBay, PopcornTime. '




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus